Welcome Peeps

Hye guys ! you are my visitor number..


 hug my teddy bear


My Precious
Lilypie First Birthday tickers

Monday, August 1, 2011

Perkara Yang Aku Takut Tika Berpuasa..

Salam u'ols
Hari ni hari pertama umat Islam berpuasa pada tahun ini.
So aku ingat nak story mory sikit perkara2 yg aku takut terjadi time puasa2 macam ni.

1. Terlupa yang kita sedang berpuasa.Usually benda ni berlaku if kita suka memasak. Tengah syiok memasak Ayam Pedas Thai, tangan gatal lak nak merasa. Selama 11 bulan kita boleh merasa masakan yg di masak, mestilah tangan kita dah terbiasa kan. heee~ Aku pun pernah gak macam tu, tapi mujur ada my mom yg perasan, kalau tak terbabas-babassss hahahha =)


2. Penat Teramat & Tidur Sepanjang Hari! - Dulu masa aku kat matrik,kelas start dari pukul 8pagi dan habis pukul 5 petang macam tu lah. Just ada break sejam or 2 jam je in between. Memang penat sangatt sampai kan nampak air masak pun sangat menyelerakan ok!

*kucing gemok memang kuat tidur

3. Membazir. - Memang rambang mata bila kat bazar ramadhan kan? So tahun ni aku decide pergi bazar seminggu 2 kali je! Jimat sikit duit aku boleh menabung beli handbag Coach lagi =D

4.Terlampau kenyang - Waktu berbuka adalah waktu yang paling nikmat sekali bagi semua umat Islam yang berpuasa. Tapi harus di ingat berhenti makan sebelum kenyang. Sebab kalau kenyang sangat, kita akan jadi malas & rasa mengantuk! Maka solat tarawih akan TER-biar, sudah lah tarawih hanya setahun sekali.. belum tentu kita dapat melakukannya pada tahun hadapan... 

Macam mana nak atasi semua tu?
 Lawan NAFSU kita kerana NAFSU adalah musuh kita yang utama waktu ini.

Selamat Berpuasa =)

8 comments:

My Name is Mar My Name is Mar said... [Reply]

Huhuhu....
Nak buat macam mana?..
Setan dah dirantai but still nafsu menguasai..
Kenapa eh?... Kurang ibadah mungkin...
Heeeeeeeeeeee:D
Sama-sama lah kita menggunakan ramadan yang mungkin kali terakhir ni sebaik mungkin..

Blogging menjadikan puasa adalah SIA-SIA

Afiqa Dayana Afiqa Dayana said... [Reply]

hehe semoga kita sama2 dpt melawan nafsu ! :D

rara pinkmafia rara pinkmafia said... [Reply]

jgn membazir masa bli juadah yeee.

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@My Name is Mar betul tu kena selalu ingatkan diri spya melawan nafsu lah hehe..

InsyaAllah :)

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@Afiqa Dayana yup InsyaAllah!

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@rara pinkmafia hehe yup kena tahan diri dri membazir!

LyaLuna LyaLuna said... [Reply]

aloh alohh kucin tuuu mmg ngade benorr le smpai baring2 kt tiang tuhh hehee. yeahyeah. salam rmadhan. smoga ramadhan mmwa seribu erti n kngan . samat bpose. >.<

http://yanadimple.blogspot.com/

Azura Azura said... [Reply]

hehehehe.. membazir tu ada btol.. time nk tunggu buka.. masa kecik dulu bermaca2 air nak.. skang pun sme gak.. :P hehehehe tringin tu tringin ni.. tapi bila dah bukak skit je mkn

Exchange link

.