Welcome Peeps

Hye guys ! you are my visitor number..


 hug my teddy bear


My Precious
Lilypie First Birthday tickers

Sunday, August 28, 2011

Aku Lagi Hebat Dari Kau So Aku Boleh Bagi Nasihat ..

Salam Readers~



Raya dah dekat,orang tengah syiok masuk kan duit raya dalam sampul aku lak sibuk masuk kan duit dalam poket peniaga hehe. Tadi masa pi kedai aku terdengar lah perbualan dua orang manusia ni,aku sambil pilih2 jajan tu sambil curi-curi dengar gak lah perbualan mereka. Rupa-rupanya si senior tengah bagi ceramah/motivasi/tazkirah bagai dekat si Junior. Ohhh bagus lah macam tu tapi kesian aku tengok junior tu angguk2 geleng2 je kerja dah boleh buat video clip lagu weh.

  Korang rasa patut ke si Junior tu ikut SEMUA kata-kata si Senior tu?

Contoh :


Senior Pasar Basah : Kau kalau nak jual ikan timbang, jarum alat penimbang tu kasi ubah2 sikit ok?
Junior Pasar Basah : Tapi boss, tak baik kita buat macam tu kesian customers..
Senior Pasar Basah : Aku senior kat sini dorang tak dpt kesan pun, kau budak baru ikut jela!


Senior Cuci Lantai : Kau budak baru kan? Aku nak kau ikut cara aku buat kerja ok? 
Junior Cuci Lantai : Saya nak ikut arahan ketua kita sebab dia ketua.
Senior Cuci Lantai : Aku senior kat sini dan lagi hebat dari kau cuci lantai tau tak!


Senior Sekolah : Kita ponteng jom? Jgn risau aku bagi tips2 kat kau supaya nama kita tak naik kt pjbt.
Junior Sekolah : Aku takut nanti kena tangkap dgn pengawas...
Senior Sekolah : Kau pelajar baru tak tau keadaan sekolah ni mcm mana lagi kan? so ikut aku ok!



Masalahnya semua arahan/perintah/tips tu semua bagus ke dari senior2 kat dalam dunia ni? 
Ada yang bagus ada yang tak. Ada yg boleh di ikut ada yg tak.
Sebenarnya kita boleh je terima nasihat-nasihat dari orang yang "terdahulu" dari kita.
Tapi tak semestinya kita ikut bulat-bulat apa yang dia cakap.
Kat dalam dunia ni kita bebas nak menentukan cara dan corak kehidupan kita asalkan kita tak menyakitkan hati dan perasaan orang lain.
Tak semestinya kita ikut cakap seorang SENIOR itu, SENIOR yang lain akan suka gak dengan cara kita.
Lagi pun, setiap manusia ada cita rasa masing-masing.. Tak mungkin kita akan dapat puaskan kehendak semua manusia. Ingat tu =) *ceh cakap orang aku pun sama



Istilah dalam hidup aku.. " Tak Kembang dek Pujian Tak Kuncup dek Cacian " hahaha.



NotaKukuKaki : Dalam Dunia Blogger pun sama kih3

Happy Menaip =)











10 comments:

PeRmAtA bIrU PeRmAtA bIrU said... [Reply]

betul tu..x semua kata orang yang senior tu betul... adakala cuba menyesatkan kita... berfikir dulu baik buruk sebelum mengikut kata2 mereka...:) saya suka dengan pegangan tu... pujian bisa menjatuhkan... dan kejian kadang2 itu boleh meruntuh atau boleh membangunkan..:)

kotak bulat kotak bulat said... [Reply]

kb junior... err.. tp nk jdi senior boleh? :P
junior senior sama je...

MisS HoNeY MisS HoNeY said... [Reply]

hihi..ak kan abg.haha

ila ila said... [Reply]

skola sye x amalkan senior junior.
tatau la t kt U..

Lea IsNaw! Lea IsNaw! said... [Reply]

senior yg cmtu wat sakit ati je
grrr

♥ MRS ZACKS ♥ ♥ MRS ZACKS ♥ said... [Reply]

yang baik kte ikut, yg x baik xyah laa kan. msing2 ade akal ntok bfikir ye dak ? :) jgn duk tkot kt snior tu. dye pn mnusia gak ^^

miszatie miszatie said... [Reply]

haha sme org penah rse jd senior..cme atie menyampah gleee kalau org rasa diri tuh BESAR SANGAT or TUA SANGAT..nak hormat punbley jd x hormat..so beringat..huhu

asnizaziz asnizaziz said... [Reply]

senior jahat kuat membuli junior,huhu

shishi.. shishi.. said... [Reply]

sempoi..dunia owhhh dunia...tp de je junior plak yg ngajar senior...hidup ni mcm2...

cik asam jeruk cik asam jeruk said... [Reply]

betul2..setuju sgt

Exchange link

.