Welcome Peeps

Hye guys ! you are my visitor number..


 hug my teddy bear


My Precious
Lilypie First Birthday tickers

Tuesday, August 9, 2011

Kek Lapis Sarawak Tak Halal.........


Sedihnya sedihnya T_T
pasai pa kek lapis sarawak dah jadi tak halal?
Aku baru je ngidam kek lapis sarawak nie tengok-tengok dah jadi tak halal.
Ada sesiapa tawu manusia yg jual kek lapis HALAL + MURAH?
Habaq mai cheq nak beli~ huwaaaaaaaa

google-drooolinngggg

MyMetro - Jualan Kek Lapis Sarawak Merundum

KUCHING: Industri kek lapis Sarawak yang sebelum ini menjana pendapatan tinggi usahawan bumiputera wanita negeri ini serta sinonim dengan imej pelancongan Sarawak kini berdepan masa depan yang gelap sehingga ada menghadapi prospek gulung tikar.
Presiden Persatuan Pengusaha Kek Lapis Sarawak (PPKLS), Rabiah Amit berkata, walaupun jaminan sudah diberi mereka tidak menggunakan 'Golden Churn Creamy Butter' tetapi pelanggan masih mempunyai persepsi negatif terhadap produk keluaran mereka. 

Beliau berkata ada peniaga yang sanggup menyamak peralatan membuat kek lapis mereka bagi mengembalikan keyakinan pelanggan namun masih gagal untuk menyakinkan pelanggan Islam. 


"Semalam seorang pengedar kek lapis Sarawak dari Selangor menghubungi saya menangis kerana diugut oleh seorang pelanggan yang menyatakan bahawa kek lapis Sarawak adalah kek babi dan sesiapa menjual akan dipenjarakan," katanya kepada pemberita di sini hari ini. -Bernama




P/s : habaq naa siapa yang jual kek lapis halal =D

26 comments:

mary ann ;) mary ann ;) said... [Reply]

yeke nieh????

ala, saya pon suka kek lapis gak..adoyai ~~~ kuciwa betoi bila dpt tau nieh

Mira Marcello Mira Marcello said... [Reply]

betul ke?

ish, baru bulan lepas makan kek lapis sarawak yg perisa asam tuh. engat nak beli lagi. tp dah kate cmnie. sedih dah :(

Memey Baharom Memey Baharom said... [Reply]

yeahh , ade jugak denga dekat berita . sedihh betl :(

cik aisha cik aisha said... [Reply]

susah la nak dapatkan kek lapis srwk dah pasni...senang2 blaja wat sendiri...gerenti halal..;p

Ezy Chiaki Ezy Chiaki said... [Reply]

ala..
ni yg xbest ni,,
xhalal pulak..
buat sndiri la sng,,
huhukk

PeRmAtA bIrU PeRmAtA bIrU said... [Reply]

eh ya ka??? hurmm... kek lapis sarawak memang sedap.. tapi bila ada keraguan macam tu.. memang x bleh salah sesiapa sebab memang kita pon x tahu kilang yang membuatnya kan?? pengedar pon belum tentu tahu... meh jom kita belajr buat kek lapis sendiri hahah..:)

♥NuR SyAFiQah♥ ♥NuR SyAFiQah♥ said... [Reply]

saya ade kenal dgn penjual kek laps sarawak yg halal..die siap tunjuk bukti lagi tu..so sy percaya dgn dia..


kalo boleh nk mntak tolong like kan pic sy kat sini ok??

http://www.syafiqah.com/2011/08/tolong-aku-boleh.html

thanks..kat situ ade page yg jual kek lapis tu..

Beeha B. Beeha B. said... [Reply]

makcik beeha orang s'wak..tp dah menetap d terengganu lah..tiap2 tahun mmg buat bisnes kek s'wak...

yg x halal ni yg jual kat kedai2 tu ke?

ila ila said... [Reply]

kalau tgk ingrediant dye tade la yg haram
yg buad sendiri la
tatau plk yg jual dekat kedai

* Rosita * * Rosita * said... [Reply]

selalu buat guna buttercup je..sbb golden churn tu mahal la...

sitiebby sitiebby said... [Reply]

susah nk ckp, pengalaman saya sendiri, dulu mak angkat selalu guna mentega golden churn tue.. terkejut juga mula2 coz suka mkn kek lapis. tp nasihat saya, tny betul2 tukang buat kek, guna mentega pa??? mesti jumpe yang guna mentega selain yg haram tue.

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@mary ann ;) yup2 sekarang tga kecoh2 ^^

Haslinda Ariffin Haslinda Ariffin said... [Reply]

kalau kat sarawak...mengikut kata akk ipar sy yg merupakan slh seorang buat kek lapis tu..
kalau kek lapis yg sellau jual rm10 tu..dorang xgune golden churn tu..tp gune mentega..thats y rase xsedap sgt..
tp akk ipar sy mmg xgune golden churn sejak dia buat kek lapis... (:

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@Mira Marcello xtau lah :( alarrr sedapnye kek lapis asam!!

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@Memey Baharom kan kan sedinyeee

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@cik aisha yup gune buttercup! haha

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@Ezy Chiaki yup jom ramai2 blajar buat ehee

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@PeRmAtA bIrU haha bagus idea tuu

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@Beeha B. yg tak halal yg pkai butter golden churn

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@ila
yup if pkai butter lain ok je

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@sitiebby yeke bagus la sng skit hati sy :)

aRa ❤ aFiq™ aRa ❤ aFiq™ said... [Reply]

lau wt sdri ta pa an? huhu

Sireh Puteh Sireh Puteh said... [Reply]

http://gettingintolove.blogspot.com/2011/08/bukan-teddy-bear-tapi-teddys-tales.html

penghargaan kerana follow blog sireh puteh..
hahahaha...

Sireh Puteh Sireh Puteh said... [Reply]

http://gettingintolove.blogspot.com/2011/08/bukan-teddy-bear-tapi-teddys-tales.html

penghargaan kerana follow blog sireh puteh..
hahahaha...

asnizaziz asnizaziz said... [Reply]

nak selamat wat sendiri jela kek lapis tu..huhu

ahmadalikarim ahmadalikarim said... [Reply]

Dear Kak Feyqa,
Susah nak sure kek ini halal sebab baker dah bake sebelum golden churn sure haram. Saya pu tulis post pasal ni, http://ahmadalikarim.wordpress.com/2011/08/17/how-do-we-know-if-kek-lapis-sarawak-already-in-the-market-halal/.
Thanks.

Exchange link

.