Welcome Peeps

Hye guys ! you are my visitor number..


 hug my teddy bear


My Precious
Lilypie First Birthday tickers

Thursday, August 18, 2011

UM alami krisis kemerosotan?

Salam Readers..

Hari ni panas terik betul lah. Haus bebenor tekak aku nie! Takpe aku masih sabar kalau tak sabar habis air ribena kat dalam peti ais tu ekekeke. Tadi aku baca paper Utusan, terkejut gak dengan tajuk muka depan paper Utusan.. UM alami krisis kemerosotan? heeh menarik tu memandangkan aku ni student UM kena lah baca kan tak banyak sikit.. nantikan ada lak orang cakap aku kodok bawah cawan kaca! hehe~

Aku copy serba sikit dari UTUSAN ONLINE yee..

KUALA LUMPUR 17 Ogos - Universiti Malaya (UM) didakwa sedang mengalami krisis kemerosotan ilmuwan dan pakar berikutan peletakan jawatan 146 staf akademik sejak 2009 kerana dikatakan tidak berpuas hati dengan kepimpinan Naib Canselornya, Tan Sri Dr. Ghauth Jasmon (gambar).
Presiden Persatuan Kakitangan Akademik UM (PKAUM), Prof. Madya Dr. Azmi Sharom semasa mendedahkan perkara itu berkata, antara yang meletakkan jawatan ialah 52 orang dari Fakulti Perubatan, 12 dari Fakulti Perakaunan, 10 Fakulti Sains dan 8 orang dari Fakulti Kejuruteraan.
Berikutan itu, pihak pengurusan universiti telah melantik 576 pensyarah baru dengan 80 peratus daripada mereka dari negara lain seperti Bangladesh, Nigeria, Filipina, Sri Lanka, India dan Jordan.  
"Pelantikan dibuat bagi tujuan penerbitan jurnal bahasa Inggeris demi mengejar rangking sehingga menganaktirikan pensyarah tempatan yang telah lama berkhidmat," katanya kepadaUtusan Malaysia di sini, hari ini.
Naib Canselor UM itu pernah mengeluarkan kenyataannya Mac lalu yang mengakui 'kegilaannya' meletakkan universiti tersebut dalam rangking 100 terbaik di dunia.


Naib Canselor UM


*Kalau korang nak baca lagi.. sila lah pergi kat utusan online yee..

10 orang lecturer dari Fakulti Sains dah resigned.. ye salah satunya lecturer Statistik aku! Dia ngajar best ohh tapi kami semua tak tahu kenapa dia resign T_T time tu memang sedih sangat sebab aku paham gila bile dia ajar statistik dalam kuliah. Banyak gak lecturer foreigner ajar subjek core aku.. ok aku memang tak ada masalah bila mereka communicate in english, but slang mereka.. buat aku literally die woooo! Huu~

Aku harap satu hari nanti UM akan tersenarai dalam Top 100 University in the world. Amin =D

4 comments:

Gee Gee said... [Reply]

wahhh..patutlah ramai lecturer foreigner kat fak sc tuh...kadang2 x paham dorg explain ape..huhu gee UM gak..

Anna Anna said... [Reply]

fakulti lain byk pensyarah luar.saya rasa fakulti alam bina tak ada, mcm tak pernah nampak pun.

saya dari fakulti alam bina ;)

el-janna el-janna said... [Reply]

erk^^^

GnieSyazni GnieSyazni said... [Reply]

Aminn..moga2 kan =)

Exchange link

.