Welcome Peeps

Hye guys ! you are my visitor number..


 hug my teddy bear


My Precious
Lilypie First Birthday tickers

Thursday, August 18, 2011

Kau Pencuri IDEA aku !!

Salam Readers..


Tajuk tu nampak mcm tengah marah kan seseorang lak kan? Hehe actually it wasnt. Aku tak pernah marah bloggers *tipu!* haha ok pernah tapi marah dalam hati je, dengan siapa aku marah tu biar lah jadi rahsia aku. Tapi orang tu confirm tak pernah baca blog aku! hahaha sebab aku kan tak famous (dia lagi tak famous kot). Eee masyaAllah jahatnya mulut aku! *tampar mulut 


Ok back to d reality, korang pernah tak idea korang di ciplak? Sama ada idea tu korang dah jadikan entry atau tak sempat korang nak buat entry tiba-tiba orang lain dah buat jadikan idea korang tu sebagai entry mereka dulu! huuu~ 


  • If idea korang dah jadikan entry then tiba2 ada makhluk entah dari mana datang tiba-tiba copy semua entry korang and claim that entry tu mereka karang sendiri... Uishhh memang geram sampai rasa nak lari sepuluh tiang je! teruk betul... If dah kering idea jangan lah ciplak entry orang. Boleh je kau buat entry perkara yang sama tapi apa yang pasti make sure u use your own sentences. Or kau creditkan lah nama pemilik asal entry tu,tak susah pun. Jadi takde lah orang sibuk cakap kau imitating entry orang lain!


  • If idea korang belum lagi di jadikan entry,tiba-tiba blogger lain lak dah buat entry exactly sama lak tu dgn idea korang.. Mesti rasa frust je kan! hehe. Takpe korang still boleh buat entry tu juga, cuma korang kena add something yg buat entry korang lagi menarik lah! hehe. Tak kisah lah nak letak dialog ke, gambar ke, lagu ke asalkan entry korang berbeza dgn "twin" korang. Heee



Actually aku tak pernah kena entry aku di copy or idea aku sama dengan bloggers lain. Tapi kawan aku pernah kena thats y aku buat entry ni supaya sesiapa yang terasa nak jadi copycat, sila lah baca entry ni dulu eh harap-harap boleh menyedarkan copycat di luar sana!

Sekian =B

18 comments:

nabilah_2908 nabilah_2908 said... [Reply]

aktiviti copypaste memang tak boleh la di maafkan..perbuatan yg tak beretika langsung...

tp kalau kebetulan idea..topik tu sama...tak jadi masalah besar..sebab masing2 punyai cara tersendiri tuk olah satu2 topik tu.. ;)

eintan nurfuzie eintan nurfuzie said... [Reply]

cik en dan pernah kena....bloglist cik en dicuri dan diciplak...copy paste bulat..sampai2 titik pun sme jer...eee...pastu bila uat entry pasal 2...owner 2 buat bodoh...jejer...angin cik en

syieda_joy syieda_joy said... [Reply]

hihihi kalau nak copy pun credit la.. xda la tuan belog marah sangat..^_^
entry syieda belom pernah kene sebab entry syieda entry merepek! hahaha

tapi salu copy n kredit tuan blog.^_^

difficult easy. difficult easy. said... [Reply]

hoho. jangan marah. jangan marah. :D

Mr.Thinker@Ali Mr.Thinker@Ali said... [Reply]

ah. ilmu itu kan milik allah. jgn dirunguti jika hampir sama isi kandungannya. fikir positif. :)


mungkin apa yg ada padanya tidak mencukupi dan dicukupi dalam entri anda. dan sebaliknya.


idea mungkin sama. tapi tidak bermaksud penyampaian itu sama. kalau begini, it;s okay for me. :)


plagiarisme 100%. it's on your right what have you done. ada cara. selesaikan secara berhemah. buat laporan. usah rungut2.


happy blogging. happy fasting. :)

aizamia3 aizamia3 said... [Reply]

sabarlah.. moga dia sedar satu hari nanti akan perbuatannya itu..

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@nabilah_2908 betul tu kalau copycat mmg rase geram jee, tp if idea same xpe kita still boleh buat yg lain ehehe

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@eintan nurfuzie uik sampai bloglist pon nak di ciplak?? ish teruk betul tu..

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@syieda_joy hehe feyqa pown merepek gak tu yg xde sape nk copy haha

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@difficult easy. tak marah lah sbb entry feyqa xpena kena ciplak pon :P hehe entry ni dedicate especially for a friend of mine :)

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@Mr.Thinker@Ali yeah Im agreed with you.. Ilmu itu boleh di kongsi dengan syarat entry itu berkenaan dgn info semasa, bukan entry yg merepek meraban di copy tu mmg xblh trme dek akal :D

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@aizamia3 InsyaAllah :)

Sukma Bintara Sukma Bintara said... [Reply]

Sabar~~~~~~~~~~~~ jika ada org copy paste soal kebaikan/ dakwah/ Pengajaran ... insyaAllah, pahala mencurah2 pada anda.....

Jadi jika copy paste pasal idea suka2,.. contoh ada yang copy paste pasal cerpen ringkas anda, atau novel karya anda... mmg x boleh prangai cm tu..

Jadikan penulisan blog, sebagai penulisan dakwah..... (akhirat dapat, dunia dapat).

INI SERBA SDIKIT PANDANGAN SAYA, SEBAGAI PENULIS BLOG ~~~~

Memey Baharom Memey Baharom said... [Reply]

ohh , kecian nyee . hehe . kiter turut simpati . maybe org 2 mmg suke meniru dlm exam pom same

H.J H.J said... [Reply]

mesti marah kat kita kan?haha

PeRmAtA bIrU PeRmAtA bIrU said... [Reply]

hurm.. betul tu... jika ambil idea orang, pastu wat la huraian sendiri, kalau xnak, bagi kredit kat tuan punya entri asal..:) kan??? saya rasa , entri saya pon belum pernah org cilok...:)

AyiLarimA AyiLarimA said... [Reply]

OMG, penah ke kes macam ni jadi? huhu. sebelum ni Mira xpenah lagi laa t'kena mcm ni, hopefully xdela kena lgsung.. papepun, if jadi kt Mira, Mira juz bagi salam kt blogger tu, pastu "lempang" dia laju2.. huhu..

http://aylliarimasiprincess.blogspot.com

...Pinx.... ...Pinx.... said... [Reply]

Feyqa dear!
Tu lah kannn.. Geram siapa yg curi2 idea tu...! Tak baik betul Grrrr

Exchange link

.