Welcome Peeps

Hye guys ! you are my visitor number..


 hug my teddy bear


My Precious
Lilypie First Birthday tickers

Tuesday, July 2, 2013

Tok Kadi Pencen~


Salam Readers..

Now fiqa tengah intern kat NRE.. second day intern memang bosan gila lah =/ huhu

Wedding preparation ada banyak lagi yang tak siap mcm gubahan hantaran, barang hantaran en tunang lagi huhu. kalau boleh nak siap kan cepat, tapi nak wat acener masa tu selalu je tak ada *konon busy memanjang*. Last week kan fiqa balik kampung hantar surat kebenaran nikah, so time hantar surat tu boleh booking tok kadi sekali. Masa nak booking tok kadi tu ada story-mory sikit. 

Fiqa hantar surat kebenaran nikah on thursday then kita akan dapat tahu siapa jurunikah kita pada keesokan harinya. Keluarga fiqa ada tok kadi yg dorg dah kenal lama dari fiqa belum lahir lagi tau. *fuhh lama betul* Tok kadi ni dah pencen tapi still sambung jadi tok kadi sebab ramai sgt nak dia jadi tok kadi kot lagi2 tagline dia yg best.. cepat-mudah-ringkas =D haha. 

Tapi ramai orang cakap susah nak request imam luar dari kawasan yg kita tinggal. So bila fiqa request nak imam Sulaiman (imam pencen la nii), kerani tu cakap kena buat surat on the spot. Aduhaiii on the spot? so memang terpaksa tulis tangan lah jawabnya huhu. Lepas tu boleh plak lupa nak buat surat kiriman rasmi haha bagus betul aku ni nasib kerani tu tak bising bebel ke hew3 cuma kerani tu cakap "saya tak jamin lah awak boleh dapat imam pilihan awk ni sebab kita sebenarnya dah tetapkan setiap imam ada kawasan masing2 untuk nikahkan orang" then fiqa cakap its okay just try. 

Keluar je dari pejabat kadi, terus mama fiqa kol pakcik fiqa minta tolong contact Imam Sulaiman cakap bakal pengantin yang bernama dot dot request dia jadi tok kadi. huhu nak buat macam mana terdesak punya pasal trpaksa lah minta tolong Imam Sulaiman tu pergi tengok2 kan borang fiqa dengan harapan dia lah tok kadinya huhu..

Esoknya, bila fiqa pergi pejabat kadi untuk ambil surat nikah (surat nikah ni kena bagi tok kadi) fiqa tanya akak semalam tu, 

"kak saya dtg nak amek surat kebenaran nikah di pontian dan nak tahu siapa yg akan nikahkan saya"
without tanya nama dia terus cakap "awak tak kol eh? ni imam awk nanti kol dia"
"eh tapi saya minta imam Sulaiman kak bukan imam ni, tak dapat ke? "
"tak dapat kot, ambil no imam tu then telefon dia ye"

fiqa dengan muka sedih gilaaaa salin lah no imam tu..... then entah macam mana Allah nak tolong datang lah seorang akak yg fiqa rasa maybe senior kepada kerani tu cakap
"cuba kau tanya nama dia yg kali, aku rasa borang dia atas meja. Adik yg datang dari Kuala Lumpur tu kan? Ha ni borang adik, nanti bagi kat tok kadi adik yg adik request tu ye"

Rupa-rupanya, fiqa dapat Imam Sulaiman...Alhamdulillah! ish wat seriau orang je......... huhu sabar ajelah! So now jurunikah dah booking, waktu nikah Insyaallah pagi. So now boleh tumpu gubahan hantaran je wee =)


6 comments:

Farhain Azmi Farhain Azmi said... [Reply]

Macam2 dugaan kan.. yong pun tak g booking tok kadi lg tp tok sedara yong imam kampung. leh mnta tlg dia ja..haha

Miss Hidy Miss Hidy said... [Reply]

Seronok bace preparation wedding feyqa..Everything went smooth..:)

cheekychubbycutegirl cheekychubbycutegirl said... [Reply]

In shaa allah..ade rezeki tak kemana.hehe..jom kita pakat booking tok kadi jom..ifnir pn bru nk booking.hehe

wawa syaida wawa syaida said... [Reply]

fiqaaaaa....hope semua ok tau

shaFazie shaFazie said... [Reply]

alhamdulilah...moga segalanya berjalan lancar yerk dek ..

cha cha said... [Reply]

rezeki feeqa dpt jugak imam yg feeqa nak tu alhamdulillah :)

Exchange link

.