Welcome Peeps

Hye guys ! you are my visitor number..


 hug my teddy bear


My Precious
Lilypie First Birthday tickers

Friday, August 26, 2011

Makanan Wajib Pada Pagi Raya - Johor

Salam Readers~


Korang dah packing2 barang tak nak balik kampung nie? Balik mana je korang ek? Kat area rumah aku kalau tak balik kampung, memang sunyi sepi je sampai jiran aku siap cakap memang kecut perut malam2 raya sebab ramai orang K.L balik kampung masing2 yg dia plak kampung dekat Selangor je huhu. 

Tahun nie aku balik Pontian Johor. My Parents dua2 orang Johor so tayah gaduh2 nak balik yang mana dulu. hehe. Aku pun teringin nak ikut jejak langkah dorang heeee~ Pontian tu still banyak rumah kampung lagi lah so memang syiok habis lah sebab setiap kali pagi raya pertama, akan terhidangnya makanan2 seperti berikut..

1. Ketupat Palas 

Google - Ketupat ni kita guna pulut yee bukan nasi. 


2. Lontong

Google - My all time fav! Dulu zaman matriks, ini yg aku cari every weekends!


3. Burasak ( Makanan orang Bugis )

Google - Rasanya macam ketupat gak cuma packing lain.

 My mom orang bugis so memang benda ni wajib ada tapi my dad cina + banjar.
Aku tak tau orang banjar suka makan apa sebab x close huu~


4. Dodol

Google - Sometimes je aku makan dodol, tak minat sgt sbb manis!


5. Wajik

Google - Lebih kurang macam dodol gak, manis! Tak minat gak haha



Lepas je habis solat raya, makanan yg akan aku terkam dulu mesti ketupat + rendang + kuah kacang + sayur lodeh! Bagi aku raya tak sah kalau tak ada 4 makanan yang aku sebut tu! ekekeke~

 Korang macam mana plak? =)

10 comments:

aizamia3 aizamia3 said... [Reply]

menu tradisional yang semakin dilupakan..

hira hira said... [Reply]

terjah je apa yang ada dekat meja pagi tu. hahahaha :D

p/s: tak tentu juadah tiap-tiap pagi raya

saya cello191 saya cello191 said... [Reply]

suka ketupat palas tu~~~^^

ArulchelseA ArulchelseA said... [Reply]

sy lemang dan rendang..mesti ada ni.. kih kih kih

ILA SYAMILA ♥♥ ILA SYAMILA ♥♥ said... [Reply]

mengapakah sy rasa mata saya fokus pd gambar makann ituuuu T_T

Memey Baharom Memey Baharom said... [Reply]

wahh , tengok kak feyqa , jadi x sabar nak tggu raye . hihihihihihi . Happy Eid Mubarak . memey mintak maaf law ade silap ;)

...Pinx.... ...Pinx.... said... [Reply]

cik feyqa org johor? sy pn samaaaa!
selamat hari raya Aidilfitri.
Maaf zahir batin :)

IMANSHAH IMANSHAH said... [Reply]

Sebelas bulan kita kejar dunia,
Kita turuti nafsu angkara.
Sebulan penuh kita berpuasa,
Kita bakar segala dosa.
Sebelas bulan kita sebar dengki dan prasangka,
Sebulan penuh kita tebar kasih sayang sesama.
Dua belas bulan kita berinteraksi penuh salah dan khilaf,
Di Hari suci nan fitri ini, Kita cuci hati, Kita buka pintu maaf.
Selamat Hari Raya Idul Fitri, mohon maaf Zahir dan batin...

Imanshah, Ipoh-Tumpat, 26 Ramadhan 1432 H

G3-lina G3-lina said... [Reply]

nyum3!!!sedapnyerrr

..m@m@ T0meLL.. ..m@m@ T0meLL.. said... [Reply]

MT pon org joho gak..

x sabo nak makan ketupat,rendang & kuah lodeh :)

Exchange link

.