Welcome Peeps

Hye guys ! you are my visitor number..


 hug my teddy bear


My Precious
Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, January 30, 2013

Contact Lens for my E-Day & Tips membeli CL!


Salam readers, di sebabkan now tengah cuti sem, maka hantu shopping macam fyqa memang tak boleh duduk diam okay? Rasa macam ada jee benda yg nak dibeli... So today jumpa dgn bakal tunang *ecece kejap beli barang untuk majlis E-day kami. Pusing punya pusing terstuck dekat kedai spek. Tetibe rasa nak pakai contact lens even though almost a year aku tak pakai contact lens! Ngecek dgn bakal tunang yang nak pakai contact lens time majlis nanti sambil buat mata boolat mcm puss in d boots!padahal tak jadi pown mata boolat ituww huhu

Fyqa beli korean contact lens RM60 per pair.. Mahalkan? Lupe brand apa huhu tapi tokey tu cakap bagus and warna tak luntur. Fyqa pon tanya lah why ada cases yg mata berdarah, bernanah semua tu... dia cakap kalau beli contact lens yg murah and made in china, u should be extra careful..colour contact lens tu akan luntur.. 

Ada 1 brand contact lens yg agak famous, bila 3 bulan warna luntur dari hijau pekat ke hijau muda. oh my... it can cause eyes cancer if not treated properly.. So before nak beli tu, kena tanya betul2 warna ni akan luntur or tak. Normally contact lens yang murah2 tu made in china.. kita pun tau kan barang in made in china quality dia macam mana?? And 1 more things.. beli contact lens ikut size mata / anak mata anda. Jangan terlalu kecil nanti dia melekat terlalu lama dan membuatkan cornea mata anda berdarah dan terguris! jangan terlalu besar sebab dia akan jatuh tyme nak pakai nanti.. normally mata orang asia yg sesuai 14mm-15mm. yg 13.5mm selalu mata sepet cm chinese.. 

So back tu my story, tadi try pakai contact lens depan tokey tu sebab fyqa takut nak try sensorang! dah lupa cne step yg betul pakai contact lens. hahaha. Fyqa beli warna hazel brown tak nak lah warna pelik2 macam biru ke hijau ke takut bakal mak mentua pengsan?! haha 

Bakal tunang belanje hehe...



Warna macam ni lah lebih kurang.. lagi satu pakai contact lens ni buat mata hitam ku jadi kawaiii bebenor *perasan kejap* sebab jadi boolat and besar. hehehe. Teruja sekejap sbb before this beli yg colourless. This is my 1st time pakai yg ada colour. huhu sungguh kampung aku ni kan!

Erm okay lah rasa macam nak shopping burger stall kejap. hehe~~ *shopping lah sangat!


6 comments:

ayeen muhammad ayeen muhammad said... [Reply]

feyqa.. teringgin gak nak pakai contact lens utk wedding nanti tp setiap kali pakai lens je mesti mata jd mcm x selesa n kabur.. pemandangan punx jelas.. tu yg x suka pakai tu.. nak pakai tp takut hari wedding tu x nmpk jalan pulak..hehehehe

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@ayeen muhammad hehe betul2 better jgn pakai takut nt xnmpk husband eheh

hana hadi hana hadi said... [Reply]

warna mmg mahal kan.beli CL kat kedai spek or optometris tak la was2 sangat

cik fadh cik fadh said... [Reply]

ermm fadh hr tu xdouble check mase beli lens..on my e-day, sepanjang majlis mata kabur je..xnmpak org..sobss

ayut ayut said... [Reply]

lame jgk tak pkai contact lens ni....huhuhu...jenama apa ek yg tak bgus tu??dlu pernah pkai avenue tp mata mcm tak leh accept..nk bli mhal ckitla pasni ;p

mirah & isyam mirah & isyam said... [Reply]

teringin nak pakai. tp takut la. hehe

Exchange link

.