Welcome Peeps

Hye guys ! you are my visitor number..


 hug my teddy bear


My Precious
Lilypie First Birthday tickers

Tuesday, January 29, 2013

DIY 2 - Coloured Doily Paper


Salam readers! Siapa yg baca my previous post...korg akan tau yg fyqa akan buat coloured doily paper.. agak2 korang jadi tak? hehe tapi warna oren susah sangat nak jadi pastel. So fyqa buat colour gelap sikit kalau tak nampak buruk bebenor hehe.


Cantikkan warna pink purple tu? hehe *warna fav juga yg disebut huk3~

Fyqa memang teringin nak buat tutorial coloured doily ni, tapi tadi excited sangat nak colour sampai terlupa nak snap2 gambar.. bila dah siap baru teringat! heee~  So fyqa explain based on gambar curi dekat google jela ea? heeee sorryyy....



1st step : Beli food colouring yang powder punya. Yang jenis liquid boleh gak kot. Pergi kedai bakery yg dekat dgn rumah anda then tanya apek kedai ada jual tak food colouring powder, but before tu try search it by urself 1st takut nanti apek tu kata "ayakkk itu sebelah kiri you meyyhh talak nampak ka".. naya je huhu. Fyqa beli rm2.90 je, mahal? Entah tak pernah beli so rembat jela hee.


2nd Step : Ambil mini baldi (bukan big baldi ye @ yg sewaktu dengannya letak la air suku or agak2 kertas tu boleh berendam dengan happy nye yeeee.. Then letak sikit food colouring dalam tu. eh sikit ke? depends, if nak warna pastel letak ciput je tapi jangan sampai warna tu nampak kusam, kalau nak pekat letak 1 botol pun takpe hehehe.


B to the A to the L to the D to the I = BALDI! haha *kanak2 ribena 

3rd Step : Agak2 dalam 1 minit dia dah berendam ala2 puteri mandi, boleh lah amek doily paper tu dan letak kat tray bagi kering. Bagi kena kipas / air cond cepat sikit kering. Masa nak angkat tu baik2 ye sbb doily paper ni nakal sikit, suka sangat melekat dgn kawan2 nya... tapi if anda sabar, letak je satu2. Tapi fyqa nak cepat so sekali letak dalam 3 / 4 gituww! sungguh tak sabarkan heee~



Comelnye tray nieeee!

Last step : Bila dah kering, buleh lah korang angkat and simpan! Nak tengok fyqa punya? tak chantek pown. Tapi xpela janji hasil kerja tangan sendiri bukan dari mesin yg tak berperasaan ituwww hehehe


Ni lah feyqa punya.. orange yang tak berapa pekat haha kunun2 nak wat ala2 pastel, tapi penyudahnya jadi oren pucat lesi.. yuck! terpaksa tambah sikit colour powder so jadi lah macam ni.. so apa korang tunggu lagi, kalau rajin cepat2 buat ye.. pasti puas hati! =)

4 comments:

faa.rosli faa.rosli said... [Reply]

nak try laa...comelllsss!

ayeen muhammad ayeen muhammad said... [Reply]

Kalau feyqa iron kan doily paper tu pas dah kering lg nampak cantik...
siyes cuba la..sebab kalau tak, nampak x cantik

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@faa.rosli try mesti lg cuns!

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@ayeen muhammad yke alaaa ni dh kering bebenor ni, blh lg ke iron? kang hangus haha

Exchange link

.