Welcome Peeps

Hye guys ! you are my visitor number..


 hug my teddy bear


My Precious
Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, May 22, 2013

Shopping Kain ~~


Salam Readers~

Ehem, exam just another 2 weeks + - lah huhu~ Makin dekat nak exam, makin kerap aku berjimba horey2 padahal inside my brain, all brainy cells tengah hard working suruh aku study study,, stress hokey~~

Ni cerita last week, pergi cari kain nikah dan majlis. Kain nikah fiqa tak nak warna lain, nak warna white pearl. Before this macam2 colour comes into my mind but end up putih gak yang menang. Sebab apa? sebab senang nak match dengan mana2 colour hik3. Lagi satu khemah kan warna putih? LOL tapi taklah semua putih, fiqa request kat tailor nak tambah manik + bunga 3D, maybe colour purple or pink kot. Hmm kain nikah tak mahal pon, semeter RM35 semeter, tu harga after less 20%. So beli 4 meter je then yang lace + manik semua minta tailor yang buatkan. Cost upah + manik + bunga 3D around 350~450 gak. Boleh la sebab baju tu nak bawak pergi shoot outdoor so kena lah chantek2 heee~


Mama fiqa tengah discuss mana kain yang cantik hehe

Then untuk majlis resepsi fiqa, fiqa nak buat gown. Hmm fiqa tak minat nak sewa baju dari mak andam, bukan apa fiqa rasa lepas majlis baju tu boleh bawak pergi dinner universiti and dinner masa dah kerja nanti. Bajet fiqa untuk baju resepsi memang agak besar. Fiqa beli kain dutchess yang harganya RM95 semeter tapi after less dapat RM75 semeter. Fiqa buat gown, so I need at least 6 meter. Then fiqa tanya mama fiqa dan dekat instagram ada juga post lace mana yang chantik Prada lace or fully beaded lace? Harga both sama RM400++ semeter but fiqa just perlukan 2 meter saja. So akhirnya fiqa pilih fully beaded. Lepas dah pilih kain untuk baju, mesti kena beli tudung yang sama warna kan? hehe. So fiqa beli chiffon silk RM45 semeter. Fiqa beli 1 meter setengah sebab nak buat style tudung veil. 


Prada lace & full beaded lace

french lace. lawoo gak!


Total cost baju nikah : RM490
Kain nikah : RM35 semeter. 4 meter ~ RM140
Harga upah untuk baju : RM350 

Total cost baju majlis resepsi : RM1833.50
Kain dutchess : RM 75 semeter. 6 meter equivalent to RM450
Beaded lace : RM408 semeter. 2 meter equivalent to RM816
Chiffon silk : RM45 semeter. 1 1/2 meter  equivalent to 67.50
Harga upah untuk baju : RM500~RM600

hmmm macam banyak duit habiskan? kalau sewa harga mesti dapat lagi murah. Tapi apa yang fiqa boleh cakap, lain orang lain citarasa. Fiqa memang kalau boleh dari bertunang till majlis bertandang nak baju sendiri tak nak sewa. Insyaallah baju majlis bertandang dalam proses, lagi sebulan siap lah kot, tapi baju bertandang en.tunang yang bayar hew3. Rasa kesian kat family, tapi takpe fiqa anak tunggal so kat mana tumpahnya duit kalau tak kat fiqa haha =P

Im still counting the months, days, hours, minutes and seconds! 

12 comments:

Farhain Azmi Farhain Azmi said... [Reply]

fuyoo fiqa.. telan air liur juga yong tgk cost baju fiqa. tp xpe..fiqa anak tunggal. mesti mak fiqa pun excited utk prepare wedding fiqa.

btw, slm perkenalan. Yong b2b from kedah

nabila azmi nabila azmi said... [Reply]

bahagianya =)=)..semoga dipermudhkan ye awk=)

cha cha said... [Reply]

akak pun banyak berhabis duit kat baju nikah tapi bukan duit akak duit husband haha tapi pejam mata je masa bayar sebab fikir baju nikah kan huhu

tak sabar nak tengok hasilnya :D

cheekychubbycutegirl cheekychubbycutegirl said... [Reply]

Bes2..tempah bju kwen sndri.ifnir terpksa amk pakej.parent bz.huhu.xsbr nk tgk bju fiqa nti.huhu..

anis suryanie anis suryanie said... [Reply]

wah... awesome ni.. xsabar la nk tgok nti.. mmg puas hati klu baju tempah sdri.. drpd sewa.. anis pun stuju dear... :) kadang2, sewa pun mahal.. daripada sewa mahal2 tak jadi hak milik baik buat keluar duit lebih, at least baju y gojes tu jadi hak kite.. hehe

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@Farhain Azmi

salam kenal yong :) dorang excited sgt sbb the only anak nak kahwin dh huhu..

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@nabila azmi insyaallah amin dear :)

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@cha

kan kte pon xsbr nk tgk hasilnye ahaha

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@cheekychubbycutegirl xpe sis kite ni as b2b mmg busy sgt huhu

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@anis suryanie

betul! hehe kalau sewa sampai seribu, baik tempah sendiri kan.

wawa syaida wawa syaida said... [Reply]

fiqa...akak baru baca entry ni...xsabar nak tengok baju fiqa :) akak xsempat lagi nak gi tengok material...best kan cuci mata kat kedai yang jual lace cantik2 ni...sejuk je mata...++ klu sekali membeli :D

colourful lace colourful lace said... [Reply]

Hi gorgeous,
Jemput ke fbpage saya, colourful lace.
Prada lace cantik dan murah2.

Exchange link

.