Welcome Peeps

Hye guys ! you are my visitor number..


 hug my teddy bear


My Precious
Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, February 26, 2014

4th check-up






Salam Readers..

Alhamdulillah fiqa dah melepasi 1st trimester dan sekarang berdoa supaya 2nd trimester ni dipermudahkan urusannya amin.. Sem ke-8 baru je bermula last week. Part yang paling penat bila nak kena mendaki bukit ke makmal jabatan kimia um. Rasa macam nak tercabut kaki bila kena jalan kaki ke atas tu, kalau terjumpa kawan2 yang nak pergi lab juga terpaksa lah minta tumpang ke atas.. tu belum perut membolat lagi, mesti lagi penat..

Ahad baru sudah pergi klinik sebab asyik nak terkucil je. Mula2 ingatkan biasa sebab baby nak membesar..tapi kalau dah setiap sejam rasa nak terkucil, macam pelik je kan? So fiqa pon ajak asben teman pergi klinik memandangkan rasa tak selesa lah nak terkucil..tak kuasa nak angkat kaki pi tandas selalu bila duduk kat hostel ni, lagi2 waktu 2-3 pagi. Tu yang selalu tepon asben or ibu fiqa minta bawak balik rumah huhu. Bila bagi tau doctor yang selalu nak terkucil tu terus doctor suruh amek sample air kencing. Lepas dapat result doctor cakap fiqa terkena kencing kotor. So doctor bagi antibiotik and ubat air (potcitra namanya)..lahh patut lah asyik nak terkucil.. tapi sampai sekarang ada lagi rasa nak terkucil tu,,hmmm apa nak buat ni?? minum air barli baru je tadi..hope cepat lah baik..

Tapi sebelum fiqa pi amek sample urine tu, fiqa cakap dengan doctor nak scan dulu.. nak tengok baby tengah buat apa hehehe.. so bila doctor letak scanner kat perut, subhanallah nampak little caliph dalam rahim ni tengah mcm melompat. Rupa2nya dia tengah kicking! cuma tak rasa lagi je hehe. Hari tu nampak just floating2 je maybe sebab ringan kot..sekarang ni dah berat tu yang baring sambil kick boxing eh baby fiqa ni hehehe. Kalau ikutkan hati ni, rasa macam nak tiap2 hari je pi scan..nak tengok apa la baby fiqa tengah buat.. Insyaallah next check up lagi 3 minggu..time tu insyaallah dah masuk 4 bulan..doakan semoga dipermudahkan urusan fiqa ye..insyaallah..


nampak tak si comel tu tengah baring? time tu dia ready nak kick
hehe. Bila lah nak baby bump yang membulat ni?? Dah 13weeks dah huhu..


12 comments:

Sheila Salim Sheila Salim said... [Reply]

assalamualaikum fiqa. comelnya! tak lama lagi merasalah perut bulat. biasanya baby lagi aktif lepas 5bulan. sheila dah masuk 7bulan, tengah tdo pun rasa baby tendang, buat wave kat perut. heheeee seronok sgt layan kan... jaga diri baik2 tau fiqa ~~~

anis suryanie anis suryanie said... [Reply]

macam akak last two week la.. perut sakit sangat.. mcm contraction pun ye.. terus pegi HUKM.. memula cek urine.. +ve UTI @ kencing kotor.. then terus buat high vaginal swab and pap smear.. 3days after that.. Lab HUKM pulak call.. akak kena yeast infection..huhu.. Alhamdulillah skang dah ok.. kena jaga betul-betul la.. sbb time preg ni mmg sng sgt nk dpt infection.. hormone kite pun tinggi kan.. so klu fiqa ade rase sakit-sakit lain macam pergi cek cepat-cepat tau...! :)

anis suryanie anis suryanie said... [Reply]

macam akak last two week la.. perut sakit sangat.. mcm contraction pun ye.. terus pegi HUKM.. memula cek urine.. +ve UTI @ kencing kotor.. then terus buat high vaginal swab and pap smear.. 3days after that.. Lab HUKM pulak call.. akak kena yeast infection..huhu.. Alhamdulillah skang dah ok.. kena jaga betul-betul la.. sbb time preg ni mmg sng sgt nk dpt infection.. hormone kite pun tinggi kan.. so klu fiqa ade rase sakit-sakit lain macam pergi cek cepat-cepat tau...! :)

wawa syaida wawa syaida said... [Reply]

congrats tau fiqa...jaga diri...akak doakan semoga semuanya dipermuddahkan...insyaAllah

hajar hajar said... [Reply]

smg baby & ibunya sht...

Puan Awin Puan Awin said... [Reply]

jaga diri ye dik....memang mencabar bila peknen time ngh belajar ni...

Sal~Asyraf Sal~Asyraf said... [Reply]

Be strong darl..akak dh 21 week..pegi fakulti mmg la tersgt2 mencabar sbb kne park kereta jauh2..slamber toye je park kt staf punya car park..saman pun saman la..xlarat nk jalan jejauh dah..huhu

aisyah kz aisyah kz said... [Reply]

salam..fiqa!! lamenye xkomen kat sini.hihi..Alhamdulillah dah msuk 2nd trimester dah..moga dipermudahkan dear :)

Shizan Syafik Shizan Syafik said... [Reply]

Xlma lg buleh rasa dia kicking.. :)

Sheila Salim Sheila Salim said... [Reply]

Assalamualaikum Fiqa, semoga cepat sembuh ye yangg. alhamdullilah. dah scan baby, bestkan the moment nampak little caliph bergerak. Allahuakbar! nanti dah masuk 20weeks ke atas, lagi terasa tendangan padu tu. hehee semoga sentiasa sihat2 ye fiqa, jaga kesihatan tu ~~~

Sheila Salim Sheila Salim said... [Reply]

Assalamualaikum dik, awak add fb akak ye. Sheila Salim (boo), nanti saya masukkan awak dalam group mom-to-be tu. hehee ~~~

Sheila Salim Sheila Salim said... [Reply]

Assalamualaikum dik, takpelah beli awal set berpantang tu. kalau tak grab masa sales.. rugi dik. hehehee ... sheila singgah sambil klik tabung sini ~~~

Exchange link

.