Welcome Peeps

Hye guys ! you are my visitor number..


 hug my teddy bear


My Precious
Lilypie First Birthday tickers

Thursday, June 26, 2014

Pengalaman 2nd Trimester



 
 
Salam readers blog fiqa.. lama betul fiqa menyepi kan diri ye sampai bersawang dah blog
ni hehe. Sebenarnya fiqa hari tu busy nak final exam untuk semester yg ke-7 di UM. Niat nak update blog lama dah ada cuma nak mencelah cari masa tu yang takde huhu. Now exam dah habis, so duduk rumah, tambah lemak kat badan and tunggu due date yang makin lama makin hampir huhu *takotnyaa!
 
Sekarang ni kandungan fiqa dah masuk minggu yang ke-30. Alhamdulillah, doakan semuanya selamat sehingga fiqa melahirkan zuriat kami ni ye =) Kali ni nak cerita pengalaman fiqa sepanjang 2nd trimester dan yang ada best,ada yang tak best juga. Nak mulakan yang mana satu eh? Kita mulakan yang best dulu lah eh hehe... (AWAS entry agak panjang hehe)
 
Yang best tu masa kandungan fiqa masuk minggu ke-18, fiqa mula rasa ada denyutan kecil kat perut ni. Rasa macam ada yang poke dari dalam perut. Masa tu dalam hati terfikir juga mungkin kah itu pergerakkan baby? Lepas tu hari2 fiqa ada rasa mcm yg kena poke tu cuma tak lah kerap. Dalam sehari ada lah 2,3 kali macam tu. Tapi bila masuk minggu ke-22, fiqa letak hp atas perut sambil buka orang mengaji boleh nampak hp tu mcm terloncat2 sikit kena kick dengan baby hehe. Suka ye dengar ayat al-quran. Sekarang ni plak memang perut selalu berbonjol sana sini and kadang2 saja main dgn baby sambil pegang tempat bonjol tu cakap haa ni siku ke, tangan ke, kaki? Hehe. Ya allah seronoknya dapat merasai pengalaman baby bergerak dalam perut kita..memang kenangan yang terindah sangat..alhamdulillah..
 
Lepas tu fiqa ada buat scan 3D 4D dan detailed scan dengan miss jezzlyn dekat Klinik Fauziah Ampang masa kandungan fiqa 24minggu. Alhamdulillah masa buat detailed scan miss jezzlyn cakap semua okay,,syukur ya Allah. Lepas tu masa scan 3D, meleleh air mata sebab first time dapat tgk muka anak dalam kandungan secara 3D.. kalau 2D mana nampak kan..doctor tunjuk ni mata dia, hidung dia pun still blur lagi mana satu huhu. Masa scan tu baby mengantuk maybe sebab fiqa baru lepas breakfast and rasa kenyang sangat. Dapat lah tengok dia menguap, cian baby ye ngantok tapi kena kacau dgn papa mama hehe. Lepas tu miss jezzlyn nak suruh baby senyum siap ketuk2 perut lagi. Tapi nak buat mcm mana baby masam je tak nak senyum huhu then miss jezzlyn suruh fiqa cakap dengan baby. Fiqa ni dgn kelam kabutnya terus panggil baby "mummy" haha apa lagi husband fiqa dgn miss jezzlyn ketawa lah hehe tapi baby tetap tak mau senyum huhu takpe lah pasrah jela baby bad mood lah tu waktu tidur kena kacau huhu. Masa scan 3D ni lah baru dapat tengok jantina si baby. Cuba teka boy ke girl? hehe...
 
 
Salah satu gambar baby, ada banyak lagi dalam CD hehe
 
Part yang tak best plak fiqa kena keputihan, UTI dengan Dyshidrotic eczema. Yang keputihan tu Alhamdulillah dah okay. Fiqa makan antibiotik, insert ubat yang mcm bullet kat bwh then cuci dengan air garam. Same goes tu UTI. Fiqa makan antibiotik dengan ubat Ural. Alhamdulillah dah okay gak. Cuma eczema tu till now tak sembuh. fiqa kena kat 1 jari je, tangan belah kiri. Dia macam gelembung2 air and fiqa suka cucuk. Seriously now jari tu dah macam buruk and luka ='( sedih sangat. Ubat sapu doctor ada bagi and apply bila gatal. Masalahnya ubat tu ada steroid, and steroid boleh penetrate ke blood vessel kita and not recommended for pregnancy mother hurmm..Ingat lepas bersalin kalau tak sembuh fiqa nak jumpa doc kulit. Harap2 lah ni hanya alahan time pregnant...
 
Fiqa belum start mendobi baju baby lagi. Ingat minggu depan baru nak basuh then boleh la kemas beg nak pergi hospital sekali huhu..Oh perut fiqa comel je, ramai orang ingat macam pregnant 4,5 bulan..padahal dah nak masuk 8 bulan dah. Ada hikmahnya perut comel sebab kalau besar sangat mesti fiqa jalan macam badak dah, ini pun dah macam penguin sebab fiqa badan agak berisi before pregnant berat dah 79kg and tinggi 166cm haha! now berat 85kg, haa so boleh korang bayangkan tak kalau perut besar and cecah 100kg?? mesti macam badak dah aku ni ayoyoyo. Lepas tu fiqa still boleh lagi guna jamban cangkung haha gagah tak?? cuma nak bangun mesti pegang something. Tak larat nk melawan gravity huhu. Sekarang dah lali dengar orang cakap perut kecik. Lantak kau lah nak cakap apa. Its okay janji baby growth on track and sihat Alhamdulillah! full stop -
 

20 comments:

ecah khalili ecah khalili said... [Reply]

hi..ecah sekarang 35weeks..makin berdebar2..
-ecah jarang rasa berbonjol kecik..selalunya rasa berbonjol besar sangat..pastu ecah usap smbil tanya,ni kepala ke montot ni..hehe..
-scan 3D4D ecah paling mengecewakan..baby xnak tunjuk muka langung..tutup abis muka dengan tangan kaki..die tunjuk gnder die je..gerammm..
-keputihan..tu part paling xbest.e.cah pon merasa jugak..sebelum tido kena masukkan ubat kat bawah n lepas tu esoknya cuci..
- dah start mendobi baju..baju yg nak bawak ke hospital dah siap pack..hehe..

panjang pulak komen..semoga dipermudahkan semuanya..sy doakan awak n kandungan awak sihat..amin..

Sheila Salim Sheila Salim said... [Reply]

assalamualaikum fyqa, poke2 tu moment paling best. rindu gila nak bawa perut berisi zuriat ... hihiii semoga fyqa dan baby sihat dan selamat. In shaa Allah. akak pun mengandung perut kecil je, tapi baby keluar 3.1kg.. fuhh semangat! akak sampai hujung pregnancy still masuk jamban cangkung. hihiii tak sabar tgu adik bersalin. heee ~~~

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@ecah khalili wah dah dekat betul tu dgn due date..semoga semuanya selamat ye ecah.. yg part baby xnk bg kerjasama time scan tu ecah kena byr x? Sbb ada klinik yg xyah byr if xnmpk muka..

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@Sheila Salim wslm kak =) ha tula ramai juga org ckp kdg perut kecik tp bila keluar semangat huhu harap mcm tu juga hehe wah sama la kita kak still guna jamban cangkung hihi baru rasa puas haha akk doakn fiqa mudah bersalin ye insyaallah amin

cheekychubbycutegirl cheekychubbycutegirl said... [Reply]

hai baby..hehe..semoga smuanya selamat.doakan ifnir merasa jgk semua tu nanti.. :)

Miss Hidy Miss Hidy said... [Reply]

Wah x sabar nk tengok baby Feyqa:)

cik mah cik mah said... [Reply]

Comelnyer bby..dlm gmbr pun comel..tqke care tau..meh jual kuih raya cik mah..tp ada 1 jenis je..meh mesej cik mah..0176626152..gerenti sedap..

misz sheyla misz sheyla said... [Reply]

Hope baby ngan mummynye sihat2 je... kite pun ramai tegur perut kecik time 8 bulan..tpi dah masuk 8 bulan lebih perut tiba2 besar dengan jaya...hihi

safurara safurara said... [Reply]

masa preggy mmg masa yg sgt bahagia!

Farahin Ahmad Farahin Ahmad said... [Reply]

wahhh seronoknyee..tak sabar nk tgk fiqa jr. heehe semoga semuanya berjalan lancar ameen :)))

Sal~Asyraf Sal~Asyraf said... [Reply]

Sama la fieka..akak pun uti n keputihan sgt teruk start 2nd trimester.smpai masuk2 air.amek ubat insert keputihan pun x ok..2 kali doctor amek swap sample keputihan tu..mujur la xd pape yg bahaya...still ada jgk smpai dh 39 weeks ni..stay strong.akak pun cm fieka, blajar lg.ni cuti sem dgn bdebarnya tunggu baby lahir.hehe 39 weeks dia lom nk kuar..haha ramai pun ckp perut kecik.pasrah je la, org badan besar cm akak mmg xnmpak perut sgt.haha dh akhir2 ni bru perut cemerlang mengeluarkan diri.haha.

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@cheekychubbycutegirl Insyaallah ifnir! fiqa doakan ifnir dpt baby dlm masa terdekat =)

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@Miss Hidy ehehe sabar2 :P

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@cik mah hehe tq cik mah :) ok nt pape fiqa contact cik mah. tp ni pn msih pk lg ni hee

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@misz sheyla insyaallah amin! ha tula dgn harapan masuk 8 bulan perut membesar lagi nehe

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@safurara hehe betul2 :)

Princess Feyqa Princess Feyqa said... [Reply]

@Farahin Ahmad hehe tq doanya sis! insyaallah amin :)

Elya Roza Elya Roza said... [Reply]

take care dearr... semoga kandungan sihat yee

Sya Mimie Sya Mimie said... [Reply]

Akk kn ada jgk kena keputihan hritu.. Nurse tnya, akk bgthu la.. Tp xde pula dia nak ambik tndakan pape.. Hrapkan kerap cuci kt bwah tu je la.. Akk pula scan tp bby xnk tnjuk gnder.. Malu...

cik mah cik mah said... [Reply]

Nnti mesti rindu saat2 bby dlm perut...comel je perut benjol2 kan...cik mah pun kena keputihan juga dulu..tp skali pkai ubt dah okey...

Exchange link

.