Welcome Peeps

Hye guys ! you are my visitor number..


 hug my teddy bear


My Precious
Lilypie First Birthday tickers

Thursday, August 14, 2014

37 minggu dah...



Alhamdulillah kandungan fiqa dah masuk 37 minggu, kira dah boleh start menghitung hari dah ni kan?? berdebar plak rasa hehe. Harap2 fiqa dapat lah menahan rasa sakitnya bersalin nanti dan dipermudahkan oleh Allah..Insyaallah.

2 hari yang lalu fiqa pergi check up dekat HUKM. First sekali timbang berat and amek reading blood pressure. Berat minggu ni macam turun 500g je?? Berat minggu lepas 89.5kg, kali ni 89kg je.. (je??still gemuk tu huhu). Reading BP okay kot berbanding last week 130/90..minggu ni 123/77. Masa last week doc tu siap suruh amek reading BP hari2, means kena datang klinik dia selama 4 hari..mak aih.. sekali consult je RM15 dah..last2 decide biar amek reading kat HUKM je senang. Tak kuasa nak bayar hari2 kt klinik tu huhu.

Lepas timbang berat, amek bp reading and test urine, pergi bilik scan plak.. alhamdulillah semua okay and berat baby dah 2.8kg utk 37weeks..tak besar sangat kot?? huhu lagi pun tu estimation je hehe. Bila jumpa doc, doc ukur tinggi rahim then doc cakap baby dah masuk laluan. Doc cakap kalau ketuban pecah or baby kurang gerak cepat2 datang hospital. Lagi satu doc dah bagi date utk admit if dh overdue utk induce.. mak aih takutnya..harap2 baby fiqa keluar awal lah dari due date insyaallah amin..

Sekarang ni tengah menunggu tanda2 major seperti keluar lendir + darah, pecah air ketuban or regular contraction.. setakat false contraction tu dah ada rasa mcm perut mengeras, then kadang2 rasa mcm sengugut and mcm kat punggung tu kena tarik2. Doc cakap tu baby awak yang bagi pressure sebab tu awak rasa mcm kena tarik2..tu practice je tu.. nanti dah kat labor room, awak tahu lah rasa sakit bersalin..huhu doc ni takut kan orang jela.. ye ye tahu sakit bersalin tu memang sakit..tapi jgn lah takut2 kan orang huuu~ kan?? hehe ok lah fiqa nak kemas2 bilik..nanti kalau berpeluang fiqa update lagi..sakit pinggang kalau duduk lama2 nih...

5 comments:

Sheila Salim Sheila Salim said... [Reply]

Assalamualaikum fyqa.. tak lama lagi tu dik. heheheee berat baby lepas keluar nanti biasanya besar sikit dari estimated.hiihiii mesti tak sabar nak bersalin kan. sabar banyak, amalkan doa nabi yunus dan zikir2 yang lain. in shaa Allah, semoga dipermudahkan urusan bersalin adik nanti ~~~

Sya Mimie Sya Mimie said... [Reply]

asslmkm fiqa.. moga dipermudahkan ye.. jap je dah 37week ye.. ada yang kata kalau berat turun sikit mybe dah dekat nak bersalin. tu pun tadi akk terbaca kat blog orang..
akk pun tak sabar nak tunggu baby kuar.. :)

cik mah cik mah said... [Reply]

Kjp je dah 37weeks..ye ye nk jumpa bby dah...take care ..bnyk2 kan berzikir ye..insyaallah dipermudahkan...

May May said... [Reply]

Hi, hope everything went well already...

IntaNBerliaN IntaNBerliaN said... [Reply]

kita sama2 tggu masa lah ni yer... moga selamat semuanya... InsyaAllah...

*yg pasal lendir tu, nurse gtau keluar banyak.. nak sennag nampak, katanya pakai pantyliner...

Exchange link

.